keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Hauki on iloinen kala!

          Hauki 


Niinkuin Ultra Bra lauloi että hauki on iloinen kala,sen pää on suuri ja litteä, hauki suhisee kaislikossa. Kertoo aika tyhjentävästi tästä kaverista jolla on monta lempinimeä:alligaattori, limatuubi, krokotiili, hazardi.

Missä hauen tapaa :
 -Kalatiskillä tiettty ja toivottavasti myös entistä enemmän kun on lähiruokaa vrt. pangasus.
-Järvistä, joista, lammista, puroista, merestä varmaankin lähes jokaisesta suomen vesistöstä
-Kaislikoiden reunoilta, siellä se saalistaa pieniä kaloja joskus isompiakin kuten sorsanpoikasia ja jopa joskus joku pahaa aavistamaton uimarikin on hampaisiin jäänyt!
 - Virveli,katiska,verkko ja iskukoukku ovat ne yleisimmät päänti keinot!

Kalana hauki on erinomainen, vaikkakin arvostus laahaa aika pahasti perässä. Yleisesti kuuulee sanottavan että maistuu mudalle on liikaa ruotoja haisee pahalle jne jne. tekosyitä on aina niin pirun helppo keksiä!



Mitä hauesta voi siis tehdä ja hyötykäyttää!
-kokonaisena uuniin, savustukseen ja kesällä grilliin
-fileenä pannulle,keittoon kalapulliksi
-perkuu tähteet liemeen
-mäti kylmäsavuun mitä mainiointa herkkua
File odottaa jatkokäsittelyä!


Käsittelyssä taas:
tainnutus
verestys
perkaus
kylmään

Hauen fileeraus ruodottomaksi on loppupeleissä hyvin helppo toimenpide. Fileestä tulee kylläkin kolme eri kappaletta mutta piikkejä ei sitten ole yhden yhtään ja syöminen on taas kaikille uusavuttomille aavistuksen helpompaa! Pikkusen harjotusta ja katsoa netistä vaikka kuinka homma käy niin taas päästään uusiin ulottovuuksiin upean kalan kanssa joka sopii ruokaan kuin ruokaan!

Pakkaspäivän resepti



Kermainen haukisoppa munalla!
4:lle
6 perunaa
3 porkkanaa
1 sipuli
1 varsisellerin pätkä
vettä
1 litra punaasta maitoa
1 dl kuohukermaa
1 nippu  tilliä (kuivattukin käy)
1 kg ruodotonta hauki filettä
4 munaa kovaksi keitettynä
maun mukaan
suolaa
pippuria
persiljaa

Kuori ja paloittele porkkan saa olla suht suuria lohkoja
Keitä noin 10 min lisää sipuli ja selleri anna kiehua hiljalleen noin 10 min tai niin kauan kunnes perunat ovat melkein kypsiä
Kaada vesi pois.
Lisää maito ja kerma mieluiten jo etukäteen lämmitetty ja kaada kattilaan
HUOM nyt pitää olla tarkkana ettei pala pohjaan!!!!!!
Lisää kalanpalat keiton päälle ja anna kypsyä hiljallee kuplien noin 5-7 min riippuen kalankoosta. tällä välin ehtii keittämään munat!
Kun kalat alkavat olemaan kypsiä lisää mausteet suola tilli ja tottakai kunnon kalakeiton kruunaa nokare aitoa voita! Älä kypsennä kalaa liikaa!
Ja eikun lautaselle ja herkku talvipäivälle on valmis!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti