torstai 23. helmikuuta 2012

Kuha mitäs siitä!





Siinä se lötköttää 5 kiloa tuoretta kuhaa kohti ruokapöytää!
 Millä sitä saa: Uistimella pilkillä ja vaikkapa verkoilla . Mitä isompi verkko sitä isompi kuha aika loogista, mutta niin se vaan menee!

Ja muistetaan kalankäsittely ettei pilata hyvää raaka-ainetta:
Tainnutus
Verestys
Suolistus
Ja kylmäsäilytys!

Kuha kalana mielestäni ahvenen jälkeen yksi parhaista. Melko mieto, tosi vähän ruotoja jotka helppo poistaa ja ennenkaikkea todella monikäyttöinen lötkö!

 Kuha tartar:


-Fileeraa kuha ruodottomaksi 
-Laita karkeaa suolaa astian pohja täyteen laita file sen päälle
-Fileen pinnalle pippuri ja jos haluaa tilli tuoreena murskana voi laittaa myöhemminkin
-Tämän jälkeen peitä karkealla suolla file ja laita pariksi-kolmeksi tunniksi jääkaappiin suolaantumaan.
-Ota file jääkaapista ravistele suolat pois laita laudalle ja siivuta ohuiksi siivuiksi.
-Mutta maista ekan palan jälkeen onko liian suolaista jos on niin huutele kylmällä vedellä.
-Siivutuksen jälkeen. Ota hyvää ruisleipää voitele se voilla jos haluaa voit muotoilla sen haluamaksi mutta ei välttämätöntä.
-Rouhi fileiden päälle lisää pippuria.
-Laita leivänpäälle ja lisää silpputtu ruohosipuli tai punasipuli oman maun mukaan.
-Purista vielä  pintaan pikkuisen tuoreen limen mehua ja lisää tillismetana.
  Tillismetana: 
-Hakkaa tuore tilli pieneksi ja sekoita smetanaan anna maustua ainakin tunti.
-Tarkista maku.
Ja eikun ääntä kohti. hyvä ja toimiva alkupala!

Savustaminen:
 Lämmin, kuuma, viileä, sähkölllä, puilla, kaasulla, grillillä, laatikko, pönttö, pussi, tynnyri... Vaihtoehtoja on monia ja niin on käyttäjiäkin mutta tässä nyt pohditaan lämminsavua Peräedellä tyylillä tehtynä!!

Lämmin savustettu kuha:
Mitä tarvitaan:
Kala
Suolaa
Sokeri
Savustuspönttä, pussi tms
Savustus puruja: leppä omena pihlaja kataja jne...

Kalan käsittely ennnen savustusta:
Suolistus ja jos haluaa voi savustaa myös fileenä. Itse tykkään kuitenkin savustaa kokonaisena niin kalan kuivumiseen on paljon pienempi riski!
Itse suolaan kalan yleensä aina ennen savustusta kálan koosta riiippuen jokusen tunnin ennen savustusta karkeaa suolaa sisään ja kala jääkaappiin tai jos kyseessä isompi niin silloin jopa yönyli suolaus. Joskus koitin suolaliemellä savsutuksen jälkeen, mutta se tekee mielstäni kalasta jotenkin limaisen tai litkuisen. Toisaaltaan kalan voi suolata myös savustuksen jälkeen karkealla suolalla siten että laittaa heti kuuman kalan sisään suolaa ja laittaa sen kunnon paperikääröön ja laittaa kylmälaukkuun missä ei ole kylmäkalleja vaan se pysyy lämpimänä, tällä tavoin suolaus on valmis noin vartissa puolessa tunnissa, mutta kala kypsyy tänä aikana vielä lisää! Joten jokainen  valitsee itse mieleisen suolaustavan.

-Laita savupönttöön lepänpuruja noin kahvikupillinen
-Pari palasokeria värinvuoksi
-Katajan oksa tai Omenapuuta
-Puruja voi myös maustaa rommilla konjakilla vain mielikuvitus rajana
-Laita kala pönttöön  ja tuli tai sähkö päälle!
-Kalan kypsyminen menee itsellä ainakin aivan perstuntumalla koska muuttujia on paljon ulkoilma, kalan koko, millainen tuli alla ja mikä fiilis.
-Kypsyyden täytyy koittaa, helpoiten sen tietää kun koittaa selkä tai kylkiruodosta, kun
se irtoaa helposti niin kala on valmista.
-Ja eikun syömään parhaimmilla heti pöntöstä nostettuna ja hyvän oluen kera.... elämän pieni , mutta niin suuria nautintoja!

Ja ne poskilihat on sitten aivan erinomaista herkkua!
Jäljelle jääneistä rippeistä voi tehdä vaikkapa savukuhatahnaa!

Savukuhatahna:
Perkaa  noin 100 grammaa kuhaa
Purkki smetanaa
Sitruuna tai lime noin teelusikallinen mehua
Punasipuli hakkaa veitsellä todella pieneksi
Pippuri
Suola

Yhdistä kaikki aineet smetanaa anna olla jääkaapissa noin tunti ja eikun leivänpäälle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti