torstai 9. helmikuuta 2012

Made se rumilus

Sesonki herkku, alkutalven keittiön pelastaja.

Millä mateita saadaan.
Helpoiten varmaankin kaupasta , mutta itse pyydetty on aina varmasti tuoreempaa ja saahan siinä raitista ilmaa iltasella madepilkillä.
Pilkkinä yleisimmin käytössä madehara jolla hakataan pohjaan jota utelias viiksivallu tulee haistelemaan ja kunnon kiskaisu, oho se jäi kiinni. Ja eikun mateen nosto jäälle  tainnutus verestys ja reppuun ja eikun uutta yrittämään.
Helppo vaihtoehto on  syöttikoukku tarvitsee riittävän paksua lankaa paino koukku ja kapula helppoa jos mikä. Jos sitten oikein innostuu niin verkot matalaan jäänalla tai made rysä niin pysyy koko suku mateessa!

Mateen perkaaminen on hyvin helppo toimenpide kunhan kala on muistettu verestää jo jäälllä.
Työkaluiksi tarvitaan terävä puukko ja hyvät pihdit!
Ensin viilto päänympäri niin, että  terä menee nahasta läpi. Tämän jälkeen pihdeillä kiinni niskan takaa ja vetää pyrstöä kohti niin nahka irtoaa tuppena pois. Tämän jälkeen maha auki muista varoa ettei sappi puhkea. Putsaa maha, mädit ja maksa talteen ja pyyhkiä puhtaaksi mahdollisista sotkuista. Ei pestä vedellä, koska kala näkee sanonnan mukaa veden viimeisen kerran kun sieltä nousee saaliiksi! Tämän jälkeen pää pois ja eikun kokkailemaan! Huom poskilihat kannattaa ottaa myös talteen.

Mitä mateesta saadaan:
Mätiä
Maksaa
Lihaa
Jopa jotkut käyttävät kuulemma nahkaa johokin desing juttuihin tiedä häntä.


Mädin käsittely:
Irroita mäti pusseista kaapilla esin lusikalla.
Laita vettä astiaan ja vatkaa.
Vaihda vesi niin kauan kunnes se on kirkasta.
Jotkut käyttävät viimeisenä vetenä noin 3% suolavettä huom. ei mitään jodi pan tms höpö suolaa vain oikeaa merisuolaa.
Tämän jälkeen valuta mäti kuivaksi esim. kahvisuodatinpussin tai harson läpi. Pakasta vähintään vuorokausi -18 asteessa!

Tarjoile blinien smetanan tai vaahdotetun kerman, punasipulin ja hyvän oluen kanssa ja nauti!


 Maksa:
Maksa ei tarvi juurikaan muutakuin hivenen suolaa pippuria ja voita paistamiseen ja hyvää ruisleipää siinä huippu helppo alkuruoka ja edelleenkin kalan yksi parhaimipia osia!


Ja se yleisin ruoka mitä mateesta tehdään on madekeitto:
Joko kirkkaana tai kermaisena!

Keiton pääraaka-aineet:
Made
Porkkana
Peruna
Sipuli
Vesi
Suola
Pippuri
Tilli
Voi
Näiden lisäksi voi käyttää lähes kaikkea mahdollista mitä kaapista löytyy selleriä purjoa jne jne.
Omien kokemusten mukaa kannataa tehdä joko kermalla tai sitten maidolla ja koskenlaskijalla jos haluaa kermaisen!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti