sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Röh-Muu-Bää= makkaraa

Makkara tuo kummallinen lihapötkö toisinaan se on oikeasti lihaa, mutta useimmiten kaupallisesti jauhoja ja kaikkea muuta lihaan verrattavissa olevaa ainetta tai ainakin luultavasti niin jotain  massaa suolen sisässä josta on yritetty saada maistuvaa erilaisten E-mössöjen avulla!

No makkara itse tehden Peräedellä keittiössä tapahtuu kuitenkin jotakuinkin näin!
Ja kaikkihan lähtee aina hyvästä fiiliksestä! Ja mikä sen hauskempaa kuin tehdä vaikka porukalla makkaraa ja syödä ja nauttia.
Tulipa sitä perustettua HEMASEVA (Heikkilänmäen makkarasaura vapaa-aatteista), äijä porukka joka nauttii hyvästä ruuasta makkarasta ja juomasta!Ei siitä sen enempää.

Hankitaan  suoli!
Suolen saaminen täällä vuoristoisessa ep:n maakunnassa oli aluksi todella hankalaa! No sitten sattumalta Ilmajoen Makkaramestarit astui kuvaan ja pelasti tältä ongelmalta sieltä saa sian ja lampaan suolta sopivasti tuubiin pakattuna, noh ei uhkaa suoli pula enään.
Ja suolihan säilyy sitten jääkaapissa kannattaa ostaa kerralla enemmän niin ei lopu heti kesken ja säilöö sen kunnon suolaliemeen noin 10% .On aina sitten kun se fiilis iskee niin mahdollisuus tehdä makkaraa! Voi sen kyllä muuhunkin laittaa kuin suoleen mutta siitä myöhemmin lisää! Näyttää muuten aika pelottavalta, mutta kyllä siihen kummajaiseen jääkaapissa aika äkkiä vaimokin tottui!

Liha
Tärkeintä on sika että saadaan rasvaa, kylkeä lapaa niskaa, palaa missä on vain riittävän paljon rasvaa niin perusta on silloin kunnossa.

Tällä kertaa possun kaveriksi ryhmittäytyi naudan sisäpaisti ja lampaan lavan pala.
Vain mielikuvitus ja lompakko voi olla esteenä makkaran luomiseen!


Prosessi pikaisesti selitettynä!

-Pilko liha
-Päästä kerran lihamyllyn läpi
-Laita monitoimikoneeseen tms sekoita ja mausta samalla itse teen yleensä noin 2% suollalla, mutta kukin tekee miten haluaa. Tee kimmoisa hyvä massa noin minuutti kaks riittää.
-Laita makkaran pursotin kuntoon on siiten lihamylly tai oikein siihen tarkoitettu sarvipuristin tai vaikkapa ihan vain kartio mihin suolen saa rullattua!
-Laita vähän matkaa tyhjää suolta ja ala pursottamaan suolta täyteen muttei kuitenkaan liian täyteen ettei suoli repeä.
Itse pursotan esin piiiitkäään pötkön jonka siiten jaa pienempii ja pöyrittelen sitten pikku makkaroiksi!


Tämän jälkeen vain pannu kuumaksi voissa paistaen tulee mielestäni parasta ja kyytipojaksi sinappi, hapankaali ja kunnon olut. Vaikkapa Mallaskosken punainen amber
Ja nautinnot alkakoon.
 Makkaran voi kypsentää myös höyryllä grillissä savusten keittäen jne jne.. Niistäkin tuonnempana lisää.

Muu-Röh-Bää makkara:

Sikaa 780g
Lehmää 400g
Lammas 300g
Suolaa 30g
Paprika jauhe 30g
Rouhittu mustapippuri 9g
Chili tulinen kuivattu 1g
Fenkoli 3 g

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti