torstai 7. maaliskuuta 2013

Mistä ruokaa tulee= vakuumista tietenkin!

Tässä tälläinen oma pieni mietiskely  ruuan alkuperään laatuun ja tuoreuteen!
Tärkeimmät työkalut kokin lisäksi!


 Mitä kaupat nykyään tarjoavat kuluttajille! Plussaa bonusta jne eli ihmiset opetetaan käyttämään näitä kahta suurinta ketjua plussapisteiden tai pienten bonusten toivossa ei hyvä ei todellakaan hyvä!

Kaupat muuttuva jättimäiseksi marketeiksi ihmiset siellä kiireisiksi roboteiksi jotka vain suorittavat suorittavat ja suorittavat! Miksi pieniä kauppoja ei ole vaikka olemmekin keskellä ruokatuotanto aluetta tai ainakin niin väitetään!
Miten valtaosa tuotteista myydäään näissä jättikokoisissa helvetin esikartanoissa? No vakuumissa tietenkin niin liha kuin kala! Leivät tiukoissa pusseissa ja vihannnekset tietenkin pakattuna valmiiksi rasiohin tai jopa omasta mielestä huippuna valmiit tuoreet keittovihannekset voi huh huh!

Mietitäämpäs hetki kaupan hyllyjä!
Lihahylllyt mieletön määrä erilaisia jauhelihoja on sika-nautaa, nautaa, sikaa,broileria ja kalkkunaa, kevyttä,normaalia,säästö,paisti jne jne. Ja pakkauskokoja on 250g, 400g, 500g ja 700g.... kun pikaisesti lasketaan niin niitä valmiiksi suojakaasuun pakattuja lihoja on kymmeniä erilaisia. Mitä jos menisikin lihatiskille ja pyytäisi kauppiaan jauhamaan siitä paistista sen 385 grammaa jauhelihaa mitä oikeasti tarvii. Tulisi samalla vähän sosiaalista elämääkin ilman SOMEA! Itse kaipaan edelleen vanhaa hyvää aikaa täällä Seinäjoella Lehtisen lihatiskiä ja itse kauppistapersoonaa joka palvelullaan loisti aivan suvereenisti yli kaiken muun! Ja siellä oli seinällä se isoo sonnin kuva mihin oli kirjoitettu että kuka hän oli siis se sonni no einyt sentään mutta tila ja kasvattaja ja rotu ja tämä oli jo viime vuosituhannella! Positiivista kuitenkin on nyt alkanut perhetila yms buumi suurilla lihataloilla!
Mitens sitten broileri
Atria ja Kariniemihän niitä hallitsee suvereenisti on taas pakkauskokoja vaikka mitä ja on jos jossakin marinaadissa! Toisaaltaan positiivisuutta havaittavissa kun Nurmoon tehdas toi markkinoille maustamattomat koivet ja siivet voi itse tehdä miten haluaa, mutta mitä jos näitäkin saisi jostakin pienestä palvelutiskistä tai kivijalkakaupasta.

Kalat voihan nyt pangasus ja unohtamatta norjan kassissa kasvatettua lohta(broileria).
Mihin on kalan käsittelyntaito hävinnyt moniko osaa perata saatika fileerata kalaa nykyään! Saattaa olla ehkä vähän provosoivasti sanottu, mutta niin se nyt vaan on! Suomessa porukka on kesäisin mökeillä ja siellä grillataan kirjolohta suoraan vakuumista hyvin pestynä vaikka vieressä olevassa vedessä olis vaikka mitä herkkuja tarjolla täytetty grillattu hauki jne tai vaikka lahnaa tai ahventa savupussiin saatika kuhaa unohtamatta! Ja toisaalta tuo hauki jonka sain ennen joulua aiheutti melkoisen keskustelun! http://yle.fi/uutiset/hirmuiseen_haukeen_upposi_yli_kilo_voita/6489306
Positiivistä ainakin täällä lakeuksilla on huomata kun meillä ei OLE torielämää eikä KAUPPAHALLIA niin joka perjantai Holmlundin setä ajelee rannikolta torille (ainoita tapahtumia syksyisin ja talvisin) Niin ihmiset jonottaa pääsyään ostamaan kalaa hyvä näin suoraa kalastajalta pöytään!



Einekset ah niin ihanat ja maittavat microruuat tai puolivalmisteet laita uuniin lisää kerma jne.. Onko ne nyt sitten nykypäivää! Ei ainakaan kiireeseen voi vedota! Usein kuulee ettei ehdi tekemään ruokaa lapsille kun tulee töistä se on täyttä höpöä! Ainoastaan omasta viitsimisestä kiinni viitsiikö pestä perunat tai kuoria ja tehdä lihapullat tai paistaa sitä kalaa! Olen muutamaankin otteeseen ihan leikkimiellä ottanut aikaan kuinka kauan menee että ruoka on meille neljälle pöydässä! Miettii vaikka riisiä ja kanaa noin maksimissaan 20 min niin ruoka on pöydässä ja silloin tietää takuuvarmasti mitä pistää suuhunsa ja jos jää ylimääräistä niin ainahan sitä voi seuraavana päivänä tehdä jämistä ruokaa tai jatkojalostaa niitä.
Kalakeittoa parhaimmillaan!

Yhteenvetona omista ajatuksista että kaupanalaa vapaammaksi eli ketjuohjausta pois. Sitten esimerkiksi tänne meidän omalle rakkaalle Ruokaprovinssi alueelle jokin oma pieni kehittämishanke kun niitä kokoajan touhutaan, että saataisiin pienihalli tai vastaava kauppa josta saisi sitä palvelua ja tuotteita tuoreena ja alkuperä tiedossa! Ja ruuanlaitosta kokoperheen harrastus. No mutta toivossa on hyvä elää sano lapamatokin!









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti